-
by redaktor
- 9Červenec 2018
-
0 Comment
RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY
DÍL 2. ČERVENEC PATŘÍ MERUŇKÁM
Pod pokličku svých kuchařských zkušeností nechává postupně nahlédnout Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. Prozradí vždy alespoň jeden z receptů na pokrmy, jež hotel nabízí hostům. Tentokrát jsou na programu meruňky, z nichž připravuje na červenec řadu dobrot a recepty nám poskytl hned dva.
Kuřecí prsíčka plněná meruňkami a podávaná s kuskusem
Suroviny na čtyři porce: 600 g kuřecí řízky, 40 g chilli omáčka, 120 g meruňky, 30 g olivový olej, koření na kuře, 400 g kuskus, 40 g kedlubny, 40 g cuketa, 40 g mrkev, 200 ml smetana; sůl (dle chuti), pepř (dle chuti), 40 g mozzarella, 50 hořčice, 60 g máslo.
Maso si odblaníme, omyjeme a nařízneme na kapsu. Prosolíme, opepříme a naplníme mozzarellou a meruňkami, okořeníme kořením na kuře. Kuskus připravíme podle obvyklého receptu. Očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky orestujeme na olivovém oleji a smícháme s kuskusem a dochutíme dle potřeby. Maso orestujeme na přepuštěném másle po obou stranách. Jakmile je maso hotové, z výpeku si připravíme omáčku z hořčice, vína, smetany a chilli omáčky. Na talíř si dáme kuskus, přidáme omáčku a na to klademe maso, které dozdobíme čerstvými bylinkami.
Smažené meruňky se skořicí podávané s vanilkovou zmrzlinou, dekorované čokoládovou polevou
Suroviny pro čtyři porce: 500 g meruňky čerstvé, 100 g smetana 33%, 160 g vanilková zmrzlina, 80 g cukr moučka, 4 g skořice mletá, 3 g sůl, 200 g mouka hrubá, 2 ks vejce, 40 ml rum, 200 g olej, 120 g čokoláda na vaření.
Z mouky vajec a trochu vody si uděláme těstíčko, které osolíme a přidáme rum. Meruňky omyjeme, osušíme a vyloupneme pecky. Půlky meruněk obalíme v cukru se skořicí, následně i v těstíčku a usmažíme na rozpáleném oleji. Usmažené meruňky dáme na talíř, posypeme cukrem, přidáme kopeček zmrzliny, ozdobíme vyšlehanou smetanou a pokapeme rozehřátou čokoládou. Dozdobíme čerstvou mátou.