BULLET JOURNAL – zápisník podle vašich představ

Co je to Bullet Journal ?

Bullet Journal je jedinečný zápisník, který se přizpůsobí svému majiteli. Je totiž na každém, jaký si ho udělá. A to doslova. Záleží jen na vaší kreativitě!
Poslední dobou je tento typ zápisníku velkým hitem. Na internetu můžete najít stovky možností a návodů, jak ho vytvořit a používat. Má spojovat funkce diáře, deníku, zápisníku nebo třeba adresáře. Prostě cokoli, co jeho majitel běžně potřebuje. Jeho kouzlo je pak v ručním provedení a jedinečnosti. Nikdo nebude mít stejný! Přinášíme vám shrnutí toho, jak s bullet journalem začít a k čemu by se vám mohl hodit.

 

                 Co budete potřebovat ?

Pevný „akorát velký“ sešit. Tloušťka, velikost i počet stran závisí na tom, kolik toho do něj plánujete zapsat. Ideální je čtverečkovaný, ale pokud se vám líbí třeba kroužkový diář, pořiďte si ten. Krása bullet journalu je v tom, že si ho snadno uzpůsobíte svým potřebám. Žádná definovaná forma nebo schéma není. Dále budete potřebovat popisovače, barevné fixy, zvýrazňovače, linery, lepítka a cokoli, co rádi používáte při zapisování a zvýrazňování svých poznámek. Vyzkoušet můžete třeba speciální výběr STABILO produktů určených přímo pro Bullet Journal.

4 důležité body

Pro lepší orientování se v zápisníku, nepodceňte základní popisky. Označte si sešit rokem, názvem nebo číslem a vytvořte si legendu, kterou v diáři budete používat. Většinou se jedná o různé barvy a symboly, které mají každý svůj význam. Např. hotový úkol, rozpracovaný úkol, přesunutý úkol, deadline, apod. Jaké symboly si vyberete je opět zcela na vás. Můžete se inspirovat ostatními, nebo si vytvořit své vlastní. Doporučujeme si očíslovat stránky. Pro začátek postačí prvních 50. Dalším bodem je vytvoření obsahu. Abyste věděli, kde najdete konkrétní informace. Samotný obsah si tvoříte postupným zapisováním věcí do diáře, ponechte si pro něj proto alespoň dvě strany. Každý měsíc začněte stránkou nadpisem a níže očíslujte jednotlivé řádky (1 až 31), čímž získáte základní přehled celého měsíce. Na vedlejší straně vám zbude dost prostoru pro cíle, plány, schůzky a úkoly. Na dalších stránkách pak můžete zapisovat denní, týdenní záznamy, seznamy, recepty, nápady… Představivosti a kreativitě se meze nekladou!

Bullet Journal je trendy, je praktický a motivační! Psát si do něj můžete „To-do“ listy, plány jídla, pracovní i soukromé schůzky nebo třeba seznamy knih a filmů. Využít ho ale můžete i jako deník nebo zápisník pro různé nápady a myšlenky. Při jeho výrobě se odreagujete a ještě s ním uděláte parádu! 

A existuje lepší pomocník než ten, který je přesně podle vašich představ….?