JAK UŠÍT TÝPÍ – NÁVOD OD NAŠÍ ROSY MITNIK

 

Naše úžasná Rosa Mitnik ušila svým dětem na ven látkové týpí. A vy můžete klidně taky, včetně úplných začátečníků – podle jejích vyzkoušených fíglů. Tak vzhůru do toho 🙂

Potřebujete:
4 m neutrální látky (šíře nejlépe 150 cm)
1 m vzorované látky
3 m bambulek na ozdobu
5 tyčí (mně se v Hornbachu nejvíc zalíbily bambusové – na pohled křehké a přírodní, ale
vydrží; 180 cm dlouhé)
a nůžky, metr, pravítko, křídu, špendlíky a nitě.
Čas:
1 hodina stříhání
1 hodina šití
a 1 hodina čančání pro focení na sociální sítě.

 

Nastylované pomůcky máme, tak hurá na to!

 

1. krok: Bambusové tyčky jsem si jednoduše postavila na zahradě a nahoře svázala režným špagátem, tak nějak aby se mi to líbilo. A následně udělala to největší rozhodnutí – jak bude týpí velké. Mně vznikl trojúhelník s useknutou špičkou, tedy jedna strana z pěti, měřila 90 na 150 na 10 cm, což jsem si načrtla na papír a šla domů.

A následně udělala to největší rozhodnutí – jak bude týpí velké. Mně vzniklý trojúhelník s useknutou špičkou, tedy jedna strana z pěti, měřila 90 na 150 na 10 cm, což jsem si načrtla na papír a šla domů.

Ze vzorované/pěkné látky jsem si vymyslela, že si stříhnu čelní díl, který svými rozměry přesně kopíroval velikost boční strany, s rezervou na začištění.

To, co jsem označila žlutou linkou – jsem si začistila, bych to měla pěkné.

A na začištění lem jsem si okolo vstupu do týpí našila bambulky. Doporučuji vám ješít zipovou patkou a čím více jste začínající vášnivá švadlenka, tím větší bambule si raději vybírejte.

Nešijete se to úplně nejsnadněji, možná i nějaké to sprosté slovíčko vám ukápne. Na druhou stranu toho budete muset našit několik metrů, takže praxi v tom určitě získáte!
A navíc – když je to takové hippie překrása.

3. krok: A z tohoto středně béžového kepru jsem si pak našila zbylé 4 strany. Dílce si nastříhejte a vrch (10 cm) aspodek (90 cm) si pěkně začistěte.

4. krok: Ze všech možných zbylých kousků a odřezků mé barevné látky jsem si potom nastříhala deseticentimetrové proužky,ladně je přežehlila a sešila do 150 cm dlouhých pruhů = budoucích tunelů, kterými se protáhne bambusová tyčka a tyto tunely zároveň spojí celý šapitó týpí stan dohromady.

10 na 150 cm dlouhé pruhy si nahoře i dole začistěte.

Na sebe si jednoduše složte béžovou látku (rubem), vzorovaný tunel (lícem) a vzorovanou látku (rubem) a sešijte….

Vůbec teď nepanikařte, že to nechápete! V klidu a logicky si to na sebe položte, našpendlete a
přešijte. A jestli jste to náhodou spletli, poznáte to okamžitě po došití.Já si už pak po jednom vypárání celé špatně všité strany dala prostě příště bacha.

Hohoho!
První kontrola správného sešití a první moje obrovská radost, že to fakt funguje. Jen co jsem zatáhla niť, hned jsem si běžela ven pro jednu bambusku, abych tunel otestovala, že skutečně slouží, jak má. A totéž jednoduché rovné sešívání aplikujete ještě 4krát.
Nic složitého na tom opravdu není.Akorát s tou obrovskou metráží budete trochu zápasit, jak je to fůra látky,no a při velkoplošném špendlení na zemi si trochu zadřepujete – ale to se před plavkovou sezónou vždycky hodí!

5. krok: Posledním krokem už je jen funkční našití 4 pásků. Z látky se vzorem jsem si střihla 8 cm široký a 34 cm dlouhý pruh,který jsem si zažehlila dovnitř, na obou stranách začistila a po obou dlouhých stranách prošila

A dvě a dvě proti sobě protilehlé zavázala na mašli nad špagát, čímž jsem si zajistila, že mi týpí neklouže a nepadá na zem.

A tady už vidíte úplně hotový výsledek, kdy se správným a oku ladícím sestavením si stačí ve finále trošku pohrát.

A ještě technicky – moje týpí není začištěné zevnitř – což by chtělooverlockový šicí stroj.
Ale ten já své mamince koupila teď k narozkám, takže uvidíme, jestli se Týnka letos taky pochlapí, nebo mi tohle týpí krasopisně nakonec ještě přehrká mamka. S venkovním užíváním myslím trčící nitky splynou; akorát doma na zimu to možná bude chtít něco víc krejčovsky ažúr!

Tak směle do toho! Přeji, ať se dílo podaří.A jděte do toho nejlépe hned – ať vám léto neuteče: znáte to!