RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 6.  CHURMA, KAKI NEBOLI TOMEL – JAK NAKUPOVAT A PŘIPRAVOVAT V KUCHYNI 

Šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou jsme se dnes zeptali na méně známé ovoce, které se s naprostou pravidelností objevuje v našich obchodech právě touto dobou.

Churma je ovoce původem z Číny, kde se pěstovala již před více než 2000 lety. Roste na vysokých keřích a stromech. Plody dorůstají hmotnosti až 0,5 kg, mají žlutooranžovou až červenou barvu, tenkou, hladkou a obvykle ojíněnou slupku. Dužnina je u nezralých plodů křupavá a velmi trpká, v době plné zralosti je sladká, a naopak mazlavá až marmeládovité konzistence. Dnes se churma pěstuje v subtropickém pásmu s dostatkem srážek, prakticky na celé zeměkouli.

Čerstvé plody churmy obsahují až 20% cukrů, mají vysoký obsah vitamínu C a nízký obsah kyselin. Jsou lehce stravitelné, pomáhají při léčení zažívacích potíží a mohou mít i mírně projímavý účinek. Díky vyššímu obsahu minerálních látek jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď či mangan, nám churma dodává přírodní energetický impuls v boji s únavou, podporuje rozvoj silných a zdravých kostí a pomáhá při svalových potížích.

K nám se plody churmy dovážejí v ještě nezralé podobě, transport by jinak nepřečkaly. Při nákupu vybíráme dobře vybarvené oranžové kusy, nesmí být pomačkané a otlačené. Doma je necháváme jednoduše dozrát v pokojové teplotě, až změknou a vypadají sklovitě, dužnina je pak nejchutnější. Pozor na prudké výkyvy teplot, pro dlouhodobější skladování je optimální teplota 10-15°C, teploty pod 8°C se vyvarujte. Před konzumací či zpracováním je vždy třeba plody omýt teplou mýdlovou vodou.

Sám toto ovoce využívám hlavně ve studené kuchyni. Dají se z něj dělat různé poháry a deserty, přidáváme je do salátů a můžeme kombinovat jak s jiným ovocem, tak s listovými saláty. Používáme ho také jako součást předkrmů či k jejich dozdobování nebo do tepelně upravených pěn. Já osobně mám churmu rád čerstvou, pouze překápnutou šťávou z citronu nebo limetky.

Tentokrát vám nabídnu jednoduchý recept na lehký desert z churmy a kiwi pro 4 osoby:

6 ks churmy, 4 ks kiwi, jablečná a citronová šťáva, třešňový likér nebo griotka, moučkový cukr, smetana, mandlové lupínky na zdobení

Churmu rozpůlíme a zbavíme slupky, dáme do ploché misky a přidáme oloupané kiwi nakrájené na plátky, pokapeme jablečnou a citronovou šťávou, třešňovým likérem nebo griotkou. Lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme chvíli marinovat.

Před servírováním zdobíme vyšlehanou smetanou a mandlovými lupínky.

Je to velmi lehký a chuťově zajímavý desert.