Hračky by měly dítě nejen bavit, ale také rozvíjet

Jak vybrat vhodné vánoční dárky pro nejmenší?

Vybrat vhodný vánoční dárek pro děti není v dnešní záplavě možností vůbec nic jednoduchého. Ze všeho nejvíc samozřejmě chceme, aby dítko mělo z hračky radost, aby ho dárek potěšil a pobavil. V neposlední řadě je ale nutné brát zřetel na stránku edukativní. Podle odborníků je důležité psychomotorický vývoj dítěte správně podněcovat už prakticky od narození. Jak by teda taková hračka kombinující zábavu a rozvíjení dítěte měla vypadat?

 

 

Dnešní děti jsou již od mala velmi často konfrontovány s elektronickými zařízeními, jako je mobil, tablet či počítač. Ty v nich většinou potlačují představivost, fantazii, kreativitu a trpělivost. Proto by kvalitní edukativní hračky měly zábavnou formou toto kompenzovat a tyto schopnosti vhodně rozvíjet,“ říká Pavel Čmelík, majitel hračkářství Hamleys, a dodává: „Hračky by měly dětem přibližovat reálný svět a naučit je také jemné motorice, citovým vjemům, chápání příčiny a následku a mnoha dalším základním dovednostem.“

Hamleys přináší rodičům několik tipů na vánoční dárky, které mají předpoklad stát se letošním hitem právě pro jejich schopnost kombinovat zábavu s rozvojem. „Chceme tím trochu poradit rodičům. Ale zároveň bych také rád zdůraznil, že při výběru dárků by měla převažovat kvalita nad kvantitou. Raději jedna kvalitní, bezpečná a praktická hračka, než deset levných a mnohdy nebezpečných napodobenin,“ vysvětluje Pavel Čmelík.

A jaké hračky budou tedy hitem letošních Vánoc? Pojďme se podívat na následujících 12 tipů!

Hubelino – Hlavolamy a hry pro chytré hlavičky

Konkrétně kuličková dráha Hubelino je skvělým společníkem pro děti už od tří let. Poskytuje spoustu zábavy a kreativity, podporuje logické myšlení i smysl pro detail. Díly jsoukompatibilní s kostkami LEGO Duplo, dají se vzájemně kombinovat, čímž umožňují stavět větší a komplexnější dráhy.

 

 

Kuličková dráha Gravitrax

Kuličková dráhu GRAVITAX značky Ravensburger je novinkou letošního podzimu a už nyní je opravdovým hitem pro děti od osmi let! „Tuto kuličkovou dráhu můžete stavět podle své fantazie, rozšiřovat a zdokonalovat. A hlavně naučíte se využívat přírodních fyzikálních zákonů. Objevíte kouzlo gravitace, odstředivé síly, magnetismu a kinetiky. Zjistíte, že fyzika je nádherná věda, se kterou se dá užít spoustu zábavy, “ říká head buyer hračkářství Hamleys, Jana Doležalová.

 

 

Cra-Z-Slime – Šílený sliz

Malé děti milují vše, co se dá patlat, plácat a „rozblemcávat“. Ač je tomu občas těžké uvěřit, sliz je pro ně dokonalou zábavou. Navíc je to opět hračka velmi edukativní. Zejména v případě, že si sliz musejí děti samy připravit a namíchat. Výsledná hmota už pak vyžaduje jistou motorickou dovednost pro manipulaci a při vhodném zásahu z řad rodičů je výborná k vypěstování hygienických návyků a schopnosti uklízet po sobě. Důležité je dodat, že všechny tyto originální produkty jsou klinicky testovány, tudíž maximálně bezpečné a zdravotně nezávadné.

 

Lyžařská chata Playmobil

Lyžařská chata plná vybavení a figurek je moderní alternativou tradičního domečku pro panenky. Ten dětem v současném autentickém prostředí při hře „na rodinu“ pomáhá rozvíjet krom jemné motoriky také kooperaci a citové vnímání. Hračky Playmobil dobyly svět jednoduchou myšlenkou – v dětské představivosti neexistují hranice. Jediná pravidla jsou ta, která si samy vytvoří. Uvnitř chaty se nachází prostor pro hosty, ložnice a koupelna. Chata obsahuje mnoho doplňků, jako např. bar, možnosti k sezení pro odpočinek, okénko na podávání jídel, pokrmy a nápoje, tabulku s cenami, stojany na lyže a terasu. Samozřejmostí je zimní výbava pro lyžaře, lyžařská škola pro děti a sněžný skútr pro snadnou dopravu do chaty.

 

Hlavolamy Recent Toys

Hlavolamy předkládáme dětem už prakticky od narození, kdy jsou vrženi do nového neprozkoumaného světa. Nejprve se jedná o hračky zcela jednoduché, jako navlékání kolečka na tyčku, pak je to skládání kostiček či třeba kombinování správného tvaru a otvoru. „S příchodem mobilních telefonů se vytrácí trpělivost. Mobil je rychlý, umožňuje dětem rychlý přesun od jedné akce k druhé a děti pomalu opouští hry, kde se vyžaduje zdlouhavější přemýšlení a řešení problému. Když dítě něco nebaví, okamžitě klikne na něco jiného a neřeší to, co by ho stálo větší úsilí. Ale když se se svými dětmi budete logickým hrám věnovat už od útlého dětství, pomůžete jim rozvíjet logické myšlení a zároveň je učíte trpělivosti. Stačí jim dát příležitost, nabídnout jim různé hry a hlavolamy a děti si samy vyberou,“ popisuje výhody hlavolamů Recent Toys zástupce výrobce Lucie Nedvědová. Také ty seženete v Hamleys v různých formách za různé ceny.

 

Treasure X – Hledač pokladů

Snad každé dítě někdy toužilo stát se lovcem pokladů a tato nevšední hračka jménem Treasure X to zvídavým dítkám konečně umožňuje. Poklad je v každém balíčku a je na každém, aby ho dokázal objevit, vykopat a otevřít. Hra spočívá v prozkoumání mapy pokladu, následném vykopání a složení figurky bájného piráta či lovce pokladů a nakonec v samotném vyhrabání a vyzvednutí truhly, která vyjeví své tajemství až po té, co ji přelijete vodou a necháte „vyšumět“. Při jejich dobývání musí dítě zapojit jemnou motoriku a kdo ví, třeba bude právě pro Vaše dítě startem kariéry úspěšného archeologa!

 

Marvin’s Magic Magické světlo odnikud/ Marvin’s Magic Mizz Magic Tancující světlélka/ Marvin’s Magic Mizz Magic Dárková sada

Kouzelnické triky a kouzla vyžadují už určitou dávku talentu, šoumenství, ale také zručnosti a obratnosti. Tajemné světlo od Marvin´s Magic ve verzi pro kluky i pro holky je skvělým odrazovým můstkem pro kariéru velkého mága nebo kouzelnice.

 

 

Hamleys Monopoly

Monopoly jsou již tradiční desková hra, kterou hrál snad každý. Nyní v novém designu Hamleys, ale stále postavená na stejných hodnotách: zábavnou formou v dětech rozvíjí obchodního ducha, seznamuje hráče se základními principy investování, s hodnotou peněz, rozvíjí logické, analytické a strategické myšlení, uvažování o příčině a následku. Perfektní průprava pro budoucí byznysmeny.

Hamleys edice monopolů může být navíc považována za sběratelský kousek, protože v celé České republice jich bude v prodeji pouze 100 ks.

 

My First Little bot

Robot z řady Little Learner (neboli Malý student) seznamuje už děti od jednoho roku s pravidlem akce a reakce. Multiaktivní hračky jsou velmi oblíbené už u malých dětí. Čím více hračka vydává zvuků nebo čím více bliká, tím více rozvíjí smyslové vnímání a nutí děti zapamatovat si pravidla. Naučí se, že když stisknou tlačítko, začne robot blikat a vydávat komické zvuky. Když točí klíčkem na hlavě, robot koulí očima. Při pohybu nohama či rukama vydává hračka další řadu zvuků. Navíc pozitivně působí na rozvoj kreativity a představivosti.

TM Toys Octopi – Interaktivní plyšák na dobrou noc

Skvělý dárek pro vaše nejmenší, pokud jim nechcete věnovat pouze „obyčejného“ plyšáka. Tato zvířátka z příjemného materiálu jsou rádiově propojena s plastovým námořním majákem na nočním stolku. Pokud se dítě bude samo v postýlce bát, přitulí se k plyšákovi, systém aktivuje maják a ten spustí tichou ukolébavku, tlumeně se rozsvítí a promítne na strop hvězdičky. Dítě si osvojí základní princip akce a reakce. Klidnější spaní bude mít dítko i vy samotní.

 

Baby Alive

Panenky byly, jsou a vždycky budou nepostradatelnou hračkou pro holčičky po celém světě, které na nich posilují schopnost empatie a učí se péči o mladší sourozence, kamarády a potažmo o budoucí rodinu. Dnešní moderní panenky nabízejí obrovské množství interakce a panenku Baby Alive od Hasbro můžete oblékat do nejrůznějších oblečků dle počasí, nálady či příležitosti, můžete jí česat, krmit, dát napít, přebalit plínku, hrát si s jejími hračkami či zvířátky.

LEGO panáček královské gardy  a londýnský autobus doubledecker

LEGO panáček se sice za příliš edukativní hračku považovat nedá, ale tento rozhodně podpoří sběratelskou vášeň každého začínajícího LEGO fanouška. Figurka zosobňuje strážce  majestátní britské královské gardy. Ta již od roku 1660 hlídala panovníka a královské paláce a nyní se hlásí ke službě v Hamleys! Exkluzivní LEGO figurka je oblečená v tradiční červené uniformě a medvědím klobouku. K dispozici je také neméně exkluzivní LEGO ministavebnice červeného londýnského doubledeckeru. Obojí seženete pouze v Hamleys.

 

Vše můžete zakoupit v hračkářství Hamleys, www.hamleys.cz.