RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 10. – AVOKÁDO, DNEŠNÍ SUPER POTRAVINA

Na horách se zimní sezona posunula do závěrečné třetiny, a my jsme požádali šéfkuchaře Jiřího Švestku z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou o další z jeho rad. Tentokrát nám pověděl o avokádu, ovoci, které se v poslední době stalo jednou z vzývaných „super potravin“.

Avokádo je ovoce, které pochází z jihoamerických tropů, odkud se rozšířilo do Austrálie a Indie a v 17. století do Evropy. Roste na stromech střední výšky s hustými korunami. Plody jsou velké tmavozelené, lesklé, hruškovitého tvaru a často hrbolaté. Každý obsahuje obrovskou pecku a pod kožovitou slupkou menší množství zelenožluté dužniny. V naší gastronomii se výrazněji začalo objevovat až po roce 1989.

Avokádo obsahuje kolem 30% organických tuků, dále je velmi bohaté na vitamíny A, B1 thiamin, B3, B5 kyselinu pantothenovou, C, E, K, a H. Z minerálů obsahuje železo, měď, magnesium, vápník, fosfor a draslík.

Doporučuje se při kardiovaskulárních problémech, nemocech nervového systému, k regeneraci poškozených jater, při nemocech ledvin a močových cest; také těhotným ženám pro zdravý vývoj plodu a dětem.

Při nákupu vybíráme dobře vyzrálé, avšak hlavně zdravé plody. Ty případně doma ještě necháme v pokojové teplotě 2 – 4 dny dozrát. Je možné je také vložit do papírového sáčku, což dozrání urychlí. Avokádo by nemělo být skladováno při nižší teplotě než 10°C.

Před zpracováním plody avokáda dobře omyjeme teplou vodou, poté podélně rozkrojíme a opatrně vyjmeme pecku. Lžící vydloubeme dužninu, kterou ihned zakapeme citronem, aby nám nezešedla a nezhořkla. Z vydlabané dužniny můžeme připravit skvělé předkrmy, pomazánky, pasty a dresinky do listových salátů, a to i v kombinaci s tropickým ovocem.

Já sám avokádo vřele doporučuji, rád jej konzumuji v různých podobách, doma jsme jej zkoušeli přidávat i do těsta při výrobě domácího chleba.

Závěrem bych Vám rád představil recept na přípravu avokádové polévky, kterou podáváme za studena.

Recept pro 4 osoby:

2 ks avokáda, 1 lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule šalotka, 1 malá mrkev, 50 g celeru, 1/2 čerstvé feferonky, 120 g předvařených a oloupaných krevet, sůl, špetka bílého pepře, 200 g smetany ke šlehání, 60 g másla

Cibuli, mrkev a celer si nakrájíme na malé kostičky a dáme do hrnce na rozehřáté máslo restovat na mírném ohni tak, aby nám cibulka jen zesklovatěla, přidáme na kousky nakrájený oloupaný česnek, feferonku a chvilku ještě zpěníme se zeleninou. Zalijeme trochou vody a povaříme, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Dáme vychladit, přidáme avokádo pokapané citronovou šťávou, a ještě jednou rozmixujeme. Nakonec dáme na drobno nasekaný čerstvý koriandr a vše promícháme.

Polévku podáváme v hlubokém talíři, ozdobíme krevetkami a případně snítkou čerstvé petrželky či pažitky.

Teď už Vám jen přeji příjemný chuťový zážitek obohacený o trochu zdravé exotiky.