RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 13. – JAKÉ UPLATNĚNÍ MAJÍ V KUCHYNI BORŮVKY?

Prázdniny jsou už za dveřmi, a tak jsem se šéfkuchaře Jiřího Švestky jsme zeptali na borůvky, které k nim neodmyslitelně patří.

Borůvky patří k našemu nejcennějšímu ovoci. Plody můžeme sbírat od konce června, do konce září. Obsahují cukry, ovocné kyseliny, pektiny, vitamíny skupiny B, v menším množství také vitamín C a karoten. Jsou bohaté na minerální látky, obsahují mangan, hořčík, draslík, železo, měď, zinek a chrom. Konzumace borůvek působí proti infekcím, zlepšuje imunitu, pomáhá při zánětech močových cest, ale i protistresově. Údajně chrání před stařeckou demencí a dokonce se jim připisuje i protirakovinný účinek.

Při nákupu borůvek byste si je měli především dobře prohlédnout. Dokáží totiž rychle podléhat plísním, které na první pohled jen těžko rozpoznáme. Nesmí být mokré až vodnaté, ty jsou již přezrálé a nevydrží dlouho. Měly by být pevné, lesklé a nepomačkané. Přirozená šedavá barva na povrchu není vadou.

Uplatnění borůvek v kuchyni je velké. Pro svou vynikající nezaměnitelnou chuť nemají konkurenci. Používáme je hlavně do sladkých jídel jako náplně do knedlíků, buchet a koláčů, do různých tvarohových krémů, pěn i jako součást mini desertů a finger foodů. Vynikající jsou na ovocných dortech a jako doplněk k jídlům ze zvěřiny. U nás jsou známé jako součást tradičního desertu, lívanců, a také ve formě vynikající omáčky, kterou můžeme k lívanečkům podávat. A zda je lepší použít v kuchyni čerstvé nebo mražené borůvky?  Čerstvé jsou čerstvé a nyní mají určitě přednost. Z vlastní zkušenosti musím ale říci, že v tom není prakticky žádný rozdíl. Zmrazené borůvky mají po rozmrazení stejné vlastnosti, neztrácí na kvalitě a nutričních hodnotách ani při tepelné úpravě.

Tentokrát prozradím recept na lívanečky M.D. Rettigové podávané s borůvkovým ragů a vanilkovou pěnou:

Suroviny na 4 porce

Lívanečky:

125 g polohrubá mouky, 2 ks vejce, 75 ml mléko, 50 g máslo, 5 g droždí, 75 ml smetana, 50 g moučkový cukr, sůl, muškátový oříšek, skořice, citrónová kůra. Máslo, vejce a cukr vytřeme do pěny, přidáme další suroviny a koření, dobře promícháme a necháme asi ¼ hodiny odležet. Poté smažíme na tuku lívanečky do zlatova.

Borůvkové ragů:

125 g borůvky, 25 ml portské víno, 15 g cukr krupice, 10 g škrob. Do rendlíku s borůvkami přidáme portské víno, a cukr. Přivedeme k varu a po chvíli zahustíme jemně škrobem smíchaným s vodou. Minutu ještě prohříváme, ale už nevaříme.

Vanilková pěna:

1 ks vejce, 25 ml bílý vermut, 25 g cukru krupice, vanilkový cukr a citrónová kůra. Všechny suroviny smícháme v kotlíku a ve vodní lázni pomalu vyšleháme do hustší pěny.