RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 15. – GRANÁTOVÉ JABLKO – JAK NAKUPOVAT A PŘIPRAVOVAT V KUCHYNI

Granátová jablka rostou na keřích nebo malých stromech nazývaných granátovníky. Plody jsou kulovité bobule se silnou kožovitou slupkou červené, žluté nebo bělavé barvy, dorůstající hmotnosti kolem 0,5 kg. Žlutá a nahořklá dužnina obsahuje množství semen, resp. jadérek obalených růžovou sladkou dužninou, pro kterou se granátová jablka pěstují. Domovem granátovníku je Irán. Odtud se rozšířil do středomoří a dnes se pěstuje i v Kalifornii.

Semena granátového jablka obsahují asi 12% cukrů, vitamín A, B1, B2, B3 a C. Z minerálních látek zvláště draslík a sodík, dále fosfor, železo, vápník a hořčík. Lze je tak zařadit mezi silné přírodní antioxidanty. Jejich konzumace napomáhá správné funkci nervové soustavy, přispívá k regulaci krevního tlaku, ale i při léčbě horních cest dýchacích či zažívacích potížích.

Při nákupu vybíráme vždy plody zralé, nepomačkané a bez prasklin. Slupka by měla být hladká, zdravé lesklé barvy od žluté po temně červenou a nesvraštělá. Zakoupená granátová jablka zpracováváme ideálně hned. Pokud se je rozhodneme skladovat, pak v suchu a chladu při teplotě kolem 5°C vydrží i několik týdnů.

A jak dostat ven ze slupky lahodná semena? Omyté granátové jablíčko seshora seřízneme. Slupku svisle nařízneme v místech dužniny, mezi pouzdry se semeny. Nůž pak zasuneme do středu plodu a mírně otočíme. Tím se nám jablko rozloupne na dílky, ze kterých jadérka lehce vyloupáváme. Slupku ani světlou dužninu nekonzumujeme. Semena granátového jablka se nejčastěji používají na šťávu, známou grenadinu. I v kuchyni je však jejich použití rozmanité. Ve studené kuchyni se používají na přípravu různých zeleninových a ovocných salátů a předkrmů, dále do studených sladkých ovocných omáček a přelivů, při cukrářské výrobě, a v barech do koktejlů. V teplé kuchyni se semena hodí hlavně k drůbežímu masu a rybám, ke steakům a do různých omáček a přelivů na maso.

Dnes bych Vám rád představil jednoduchý recept na ovocný salát s granátovým jablíčkem, který má příjemnou a osvěžující chuť.

Recept pro 4 osoby:

1ks žlutého menšího melounu, 1ks manga, 2 ks broskví (můžou být i kompotované), 2ks kiwi, 1ks sladkého pomeranče, z 1 ks citronu šťáva, 1 lžíce třtinového cukru, špetka skořice, ze 2 ks granátových jablíček semena

Veškeré ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky, které dáme do mísy, přidáme semena z granátových jablíček, opatrně promícháme a poprášíme cukrem se skořicí. Salát podáváme vychlazený.