RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 16. – ROZLOUSKNUTÍ KOKOSU JE NÁROČNÝ PROCES, ANEB JAK SE DÁ VYUŽÍT V KUCHYNI KOKOSOVÝ OŘECH

Kokosový ořech, ovoce rostoucí na kokosové palmě, je tradičně spjato s Vánocemi a to v nejrůznějších podobách. Jeho původ nelze přesně určit vzhledem k velkému světovému rozšíření. Nejčastěji jako jeho domovina bývá označována Malajsie. O pěstování kokosových palem máme zmínky již ze 2 tisíciletí před naším letopočtem. Do Evropy se pak kokos dostal ve 4. století př.n.l., kdy jej z válečné výpravy do Indie přivezl Alexandr Veliký. Největším producentem je dnes Srí Lanka. Kokosový ořech roste na palmě v zeleném obalu, který se před expedicí odstraňuje a k nám se dováží již samotné ořechy, které pod tvrdou skořápkou ukrývají dužninu. Ta je složená převážně z tuků (až 60 %), dále cukrů (20%), proteinů (8%) a vody. Uprostřed kokosového ořechu se nachází dutina, která je vyplněna kokosovou vodou (mlékem). Dužnina má velkou výživovou hodnotu, je bohatým zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, vitamínů skupiny B (zejména B6 a B12) a vitamínu C.

Na co bychom si měli dát pozor při nákupu kokosových ořechů a jak je otvíráme? Nekupujeme vyschlé, staré či uvnitř plesnivé plody, což poznáme tak, že s ořechem zatřeseme a pokud v něm šplouchá tekutina, měl by být v pořádku. Rozlousknutí ořechu je náročný proces. Nejdříve musíme získat vodu. Na temeni ořechu jsou tři „očka“. Jedno z nich má tenkou blanku, které je možné porušit nožem či vývrtkou a vzniklým otvorem kokosové mléko vylít. Ořech můžeme rozbít sekáčkem i kladívkem, případně stačí jednoduše ořech vložit do trouby vyhřáté na 200 °C . Asi po deseti minutách ořech praskne a my se dostaneme k dužnině. Využití v kuchyni je pestré. S kokosovým mlékem připravujeme drůbeží a rybí maso či mořské plody. Kokosová dužnina je neodmyslitelnou součástí mnoha typů cukrářských výrobků, řezů, dortů a v této době hlavně vánočního cukroví. Kokosové mléko se používá i do koktejlů a osvěžujících nápojů

Rád bych vám představil jeden recept s využitím kokosového mléka, to mám ve zvláštní oblibě.

Krevety marinované v kokosovém mléce a restované na olivovém oleji, pro čtyři osoby

600g oloupaných krevet tygřích, mléko ze 3 kokosových ořechů, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 3 lžíce sladké omáčky na kuře (čínská omáčka k dostání v obchodech), 1 větvičku čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Marinujeme asi čtyři hodiny, přecedíme přes cedník a krevety klademe na rozpálenou pánev s olivovým olejem, dvě až tři minuty restujeme za stáleného promíchávání. Hotové klademe na talíř posypané nasekanou čerstvou pažitkou a bazalkou, doplníme listovým salátem a bílým pečivem. Protože jídlo jíme rukama, podáváme také nádobu s vlažnou citronovou vodou na jejich umytí.