RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 16. – ZIMA JE SEZONOU KREVET, ANEB NA CO SI DÁT POZOR PŘI NÁKUPU A VAŘENÍ KREVET

Krevety můžeme podle místa výskytu rozdělit na teplomilné a ty, kterým svědčí chladná voda. Teplomilné jsou podstatně větší než krevety žijící ve studených severních mořích, například u pobřeží Islandu či Grónska nebo Aljašky. Ale troufnu si říct, že pro nás Evropany jsou krevety ze severních moří vhodnější, a to i z hlediska transportu. Je to sem výrazně blíž než z Jižní Ameriky nebo Asie. Dnes sice pochází velká část světové produkce krevet z umělých velkochovů, ale i tak mají krevety svoji sezonu. Jsou jí právě zimní měsíce, v těch letních se stejně jako další mořští živočichové rozmnožují.

 

Krevety jsou velmi zdravé a můžeme je konzumovat i při různých dietách. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, zinek, vápník, jód, velké množství bílkovin, ale i vitamín B12. Snižují hladinu cholesterolu a chrání před infarktem, mrtvicí či trombózou. Často jsem dotazován, jak se u krevet pozná, že jsou čerstvé a jak postupovat před jejich úpravou v kuchyni. Pokud zvolíte nákup mražených krevet, doporučuji vybírat vždy tu nejlepší kvalitu a od prověřeného zpracovatele. Já osobně mám nejraději čerstvé, ale u nich je doba skladování jen 2-3 dny. S tím musíme počítat a nakupovat ideálně takové množství, které okamžitě zpracujeme.

Krunýř krevet, neboli skořápka nesmí být porušený, musí být lesklý, bez skvrn a krevety by měly příjemně vonět po moři. Pokud budete krevety skladovat do druhého dne, zbavte je hlaviček, neboť ty podléhají jako první rychlé zkáze a zároveň odstraňte nožičky a zbytek krunýře. Pouze u větších krevet, tzv. tygřích, ponecháme poslední díl krunýře a ocásek.

Základní úpravou krevet je spaření, které maso zjemní. Nejprve lehce odtrhneme nebo odkroutíme hlavičku, odtrháme nožičky a zbytek krunýře. U větších krevet ponecháme poslední díl krunýře a ocásek. Při jídle se za něj kreveta dobře drží, ale pro smažení v těstíčku je loupeme celé a ocásek odtrháváme. Na hřbetní straně musíme krevetu zlehka naříznout a vyjmout z ní střívko, to je ta tmavá část krevety.

Kvalitní krevety se mohou jíst i syrové, pokapané citronem a olivovým olejem. Dále je můžeme smažit, vařit, grilovat, péct a přidávat je do polévek.  Mohou být součástí salátů, jsou dobré do rizot nebo v kombinaci s těstovinami. Já osobně je používám v kombinaci s olivovým olejem, česnekem, chilli papričkami, zázvorem, limetkou, citronem a čerstvou petrželovou natí.

Krevety vaříme velmi krátce, tak aby byly na skus křupavé. U velkých krevet je doba přípravy max. 5 minut, u menších se doba zkracuje. Delší vaření nedoporučuji, krevety jsou pak „gumové“.

Doufám, že si na této lahůdce pochutnáte a na závěr přidávám jednoduchý recept.

Salát z koktejlových krevetek pro dvě osoby:
300 g vyloupaných a spařených koktejlových (drobných) krevet dáme do misky, osolíme špetkou soli, opepříme trochou bílého přepře, přidáme jeden rozetřený stroužek česneku, lžíci panenského olivového oleje, citronovou šťávu z půlky citronu, malou lžičku nasekané petrželové natě a dobře vše promícháme. Tento osvěžující salát doporučuji podávat s celozrnným pečivem.