RADY ŠÉFKUCHAŘE JIŘÍHO ŠVESTKY

DÍL 17. KIWI, LATINSKY AKTINIDIE LAHODNÁ, PŮVODNĚ ČÍNSKÝ ANGREŠT

Kiwi neboli aktinídie je popínavá rostlina, která pochází původně z Číny. V západním světě bylo kiwi neznámé až do konce 19. století, kdy bylo poprvé přivezeno z Japonska, z počátku spíše jako okrasná než užitková rostlina. A přestože za vlast kiwi bývá pokládán Nový Zéland, také sem byla tato rostlina zavedena až počátkem 20. století, právě zde však získalo popularitu jako plodina i svůj současný název.

Kiwi je velmi bohaté na vitamín C, obsahuje jej dokonce třikrát více než citrusové plody a jeden kus tohoto ovoce údajně pokryje celodenní potřebnou dávku pro naše tělo. Obsahuje dále také v menším množství vitamíny A a K a z minerálů hořčík, vápník, fosfor, draslík a železo, dále také určité množství bílkovin, tuků a sacharidů. Pomáhá snižovat srážlivost krve, redukovat hladinu tuků v krvi, má příznivý vliv na zrak, posiluje imunitu a působí proti civilizačním chorobám.

Při nákupu vybíráme zdravé plody, které nesmí být naměklé, ale neměly by být ani příliš tvrdé. Stejně jako avokádo se kiwi konzumuje převážně v čerstvém stavu. Nejzdravější je jíst je pouze omyté, napříč rozkrojené a vnitřek (dužinu) vydlabávat lžičkou, tak se zachová největší množství cenných látek. Jeho dužinu lze ve studené kuchyni použít jako součást různých předkrmů, chuťovek či pomazánek. Kiwi používáme též ke zdobení moučníků, dortů a dalších cukrářských výrobků, nebo pro výrobu ovocných dezertů či do koktejlů. Vyrábějí se z něj také marmelády, kompoty či džusy.

U nás se kiwi tepelně moc často neupravuje, ale jedno jídlo, které mi moc chutná, si Vám dovoluji nabídnout:

Smažené kiwi s vanilkovou zmrzlinou a šlehanou smetanou, zdobené jahodou a čerstvou mátou

Recept pro 4 osoby:

4 ks kiwi, hladká mouka na obalení, 50 g mandlových lupínků, 50 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 200 ml oleje na smažení, 60 g oloupaných a najemno nasekaných mandlí, 48 ml (50 g) smetany ke šlehání do těsta, 100 ml ananasového džusu, 250 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 ks vajec, 20 ml rumu, 80 g hrubé mouky, 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Máslo, vejce, moučkový a 1 vanilkový cukr ušleháme do pěny, přimícháme nasekané mandle, ananasovou šťávu, smetanu a podle potřeby zahustíme hrubou moukou. Vše promícháme a vzniklé těstíčko necháme 10 minut odležet. Kiwi oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a nejdříve obalíme v hladké mouce, potom v těstíčku a nakonec posypeme mandlovými lupínky, klademe do rozehřátého oleje a smažíme do zlatova. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do zhoustnutí. Usmažené kiwi klademe na talíř, přidáme šlehačku, vanilkovou zmrzlinu, ozdobíme jahodou a čerstvou mátou.

Získáte tak chutný moučník a věřím, že budete příjemně překvapeni, že i kiwi se dá tepelně upravit.