Šli Prahou – Zdeněk Miler

V tištěné verzi našeho časopisu vám v rubrice Šli Prahou pravidelně přinášíme příběhy o významných osobnostech, jejichž životy jsou různými způsoby a z mnoha důvodů propojeny s Prahou. Příběhy o zajímavých ženách i mužích jsou přizpůsobené dětskému jazyku – můžete je tak svým ratolestem předčítat, anebo je nechat číst samotné.

Zde si nyní můžete přečíst díl, který byl součástí našeho únorového vydání a jehož hrdinou je Zdeněk Miler.

Žil byl jeden spisovatel, který se jednoho dne procházel zámeckým parkem, ve kterém zničehonic zakopl o hromádku hlíny. Střet s krtinou ho podnítil vytvořit novou pohádkovou postavičku, kterou milují děti i dospělí už více než šedesát let. Zdeněk Miler vytvořil legendárního Krtečka údajně v roce 1954. O tři roky později vznikl jeden z nejznámějších večerníčkových příběhů Jak krtek ke kalhotkám přišel.

V letošním roce uplyne 100 let od narození a 10 let od úmrtí Krtečkova „tatínka“ Zdeňka Milera. Narodil se v roce 1921 v Kladně a od dětství směřoval k dráze výtvarníka. Studoval vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze, kterou ale bohužel kvůli uzavření univerzit za druhé světové války nedokončil, a začal tak záhy pracovat v Baťových ateliérech kresleného filmu ve Zlíně. Cenné zkušenosti získal následně i ve slavném studiu Bratři v triku na Barrandově. Věnoval se animování, scenáristice, režii a rovněž psal povídky.

Když psal jednou Zdeněk Miler povídku pro děti o tom, jak se vyrábí plátno, chtěl, aby nejmenší čtenáře provázalo příběhem nějaké zvířátko. No a záhy nato přišel na Krtečka, s jehož příběhy dostal krátce nato prestižní ocenění na filmových festivalech v Benátkách a v Montevideu. Od té doby Krteček v tvorbě Zdeňka Milera předčil vše ostatní. Mezi první příběhy s roztomilým černým hmyzožravcem patří Krtek a autíčko, Krtek a raketa, Krtek a tranzistor či Krtek a zelená hvězd. Dodnes jich vzniklo kolem padesáti a Krteček se stal oblíbeným také v zahraničí – v Německu, Japonsku, Maďarsku, Francii nebo v Číně.

Kromě Krtečka propůjčil Zdeněk Miler podobu také dalším pohádkovým postavám, které určitě budete znát – například Zvědavému štěňátku či hlavním hrdinům pohádky O kohoutkovi a slepičce. Ilustroval – neboli namaloval – také večerníčkové seriály Cesty formana šejtročka či Kubula a Kuba Kubikula. Celý život se věnoval tvorbě pro děti, což nepochybně svědčí o tom, že mu byl dětský svět blízký. Jeho přivedla do pohádkového světa plného fantazie babička, následně měl sám s manželkou Emílií dvě dcery Kateřinu a Barboru, které jako malé holčičky namluvily do příběhů s krtečkem roztomilé hlásky krtka i jeho zvířecích kamarádů.

Výtvarník Zdeněk Miler zemřel 30. listopadu 2011 ve věku 90 let v sanatoriu v Nové Vsi pod Pleší. Jeho hrob je umístěn na jednom z nejvýznamnějších hřbitovů na pražském Vyšehradě.

Pokud epidemiologická situace dovolí, doporučujeme vám navštívit výstavu Zdeňka Milera na kladenském zámku s názvem Zdeněk Miler – Nejen Krtek. Z webových stránek www.kladenskyzamek.cz uvádíme: Těšit se můžete na originály skic, černobílou filmovou prvotinu inspirovanou Kladnem nebo dokument o výletu Krtečka do kosmu. Pro nejmenší je připraveno promítání pohádek o Krtečkovi v originální krtečkově herně. Nově vás v rámci této výstavy vezmeme do simulované důlní štoly v zámeckém sklepení, kde se dozvíte nejen to, že prvním nálezcem černého uhlí byl podle pověsti právě krtek. Výstavu Zdeněk Miler, nejen Krtek je možné navštívit vždy v sobotu a v neděli ve stanovené časy. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme rezervaci či zakoupení vstupenek s předstihem.

Michaela Fialová Rozšafná