5 tipů a zajímavostí o medu: Využijte sílu sladkého zázraku!

Už 80 milionů let obývají naši planetu včely, které dokážou vytvořit blahodárnou lepkavou tekutinu. Ne nadarmo se medu přezdívá „tekuté zlato“ nebo také „lék z přírody“. Působí příznivě na naše zdraví i krásu – a když se ještě smíchá se včelím pylem, vznikne směs s takřka zázračnými účinky…

Jak vlastně med vzniká?

Med vzniká z nektaru (sesbírané sladké šťávy květin), nebo z medovice (ze stromů). Včely jsou na těchto sladkých šťávách závislé a jsou pro ně jedním z hlavních zdrojů živin. Na zimu si z nich vytvářejí zásoby ve formě medu, který je pro ně v tomto období jediným zdrojem potravy.

Včela nasaje nektar či medovici, doplní ho několika vlastními enzymy a uloží do tzv. medového váčku. Následně jej donese do úlu a tam předá „náklad“ nektaru či medovice sosákem dalším včelám, které ho uloží do buňky plástu, kde je následně zahušťován a vysušován za vyšších teplot. Tento proces trvá i několik dnů. Po zaplnění buňky a dosažení zralosti je následně med zavíčkován voskovým víčkem, což je signál pro včelaře, že je med vhodný k vytáčení.  

Pro zajímavost 1kg medu = cca 1 000 000 navštívených květů.

1. Bojovník (nejen) proti nachlazení!

Příznivé účinky medu na lidské zdraví znali již starověcí Egypťané, kteří 4 tisíce let před naším letopočtem chovali včely v hliněných nádobách. Med posiluje imunitní systém, pomáhá při detoxikaci, podporuje trávení a je cenným bojovníkem proti infekcím a nemocím dýchacího ústrojí. Bývá součástí mnohých „babských receptů“: teplé mléko s medem neboli „medvědí mléko“ odedávna zlepšovalo spánek, nakládaný zázvor v medu zase léčil při nachlazení a protizánětlivé vlastnosti lepkavé tekutiny se využívaly při hojení ran či drobnějších popáleninách. Tip: Vyrobte si domácí sirup proti kašli! Postup je jednoduchý: nakrájejte cibuli najemno a drobné kostičky smíchejte s medem tak, abyste je zakryli. Nechte odležet přes noc, cibule pustí do medu šťávu. Stačí jen přecedit a tekutinu pak můžete v uzavíratelné čisté (nejlépe vyvařené) sklenici skladovat v lednici. Podávejte třikrát denně jednu lžičku. Do sirupu lze přidat i strouhaný zázvor nebo citronovou kůru z chemicky neošetřeného bio citronu.

2. Okuste elixír mládí!

Med má pozitivní účinky na zdraví i krásu! Díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk a působí příznivě nejen při konzumaci, ale i vnějším použití. Zjemňuje a omlazuje pleť, potírají se jím rozpraskané rty, aby byly zase hedvábné, působí proti celulitidě a má blahodárné účinky na pupínky či kožní infekce. Velkou oblibu si získala rovněž medová masáž, která detoxikuje a revitalizuje a působí nejen na fyzickou stránku těla, ale také na psychiku, jelikož uvolňuje a dokáže zatočit se stresem.

Tip: Vyzkoušejte domácí pleťovou masku z medu! Med můžete na pokožku nanést i samotný a po přibližně čtvrt hodiny působení jej opláchnout vlažnou vodou. Chcete-li vytvořit domácí peeling, přidejte do medu rozdrcené ovesné vločky či mletá kávová zrnka a krouživými pohyby odstraňte odumřelé buňky. Ze směsi medu a olivového oleje lze vytvořit také celotělovou masku. Po deseti minutách působení bude pokožka krásně jemná!

3. Poznejte kouzlo včelího pylu!

Pyl je pro včely nezbytný! Je zdrojem bílkovin, vyživuje larvy, pomáhá přežít zimu… Z jednoho květu nabere včelka až 2500 pylových zrn. Z nich se jí na holeních vytváří hrudky, takzvané pylové rousky, které nosí do úlu. Pro vytvoření pylových rousků včela mnohdy navštíví 80 květů! Včelstvo dokáže denně nasbírat až kilogram pylu! A ten je užitečný nejen pro ně samotné, ale i pro lidské zdraví. Včelí pyl je právem považován za jedinečnou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin, enzymů a minerálních látek. Protože pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu. Přispívá k celkové odolnosti organismu a podílí se na zachování fyzické i duševní vitality.

Tip: Pořiďte si včelí pyl rouskovaný, který lze jednoduše rozpustit v medu a přidat ho do různých pokrmů či nápojů: například směsí obohatit jogurt, müsli či cereálie, ozdobit jím zmrzlinové nebo ovocné poháry…Protože je ale každé zrnko nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do jídelníčku pomalu. První měsíc stačí jedna lžička denně, později můžete navýšit až na tři. Zvláště alergikům na pyl se doporučuje vyzkoušet zpočátku velmi malé dávky (cca 2 g denně čili polovinu čajové lžičky).

Cena Včelího pylu rouskovaného na eshopu labeta.cz: 229 Kč

4. Vzácný produkt pilných včelek si zaslouží správné zacházení!

Aby včely nasbíraly jeden kilogram nektaru z květů pro výrobu medu, musí v průměru překonat podobnou vzdálenost, jako by sedmkrát obletěli Zemi kolem rovníku! Jedna včela za svůj život nasbírá pouhou půlku čajové lžičky nektaru, a kvůli jednomu gramu navštíví přibližně sedm tisíc květů. Vzpomeňte si na to vždy, když si budete užívat blahodárné účinky tohoto cenného produktu. Zacházejte s ním proto opatrně a s úctou! Uchovávejte med při teplotě do 25 °C v temnu a dbejte, aby na něj nesvítily přímé sluneční paprsky a aby se do něj nedostala vlhkost a nezačal kvasit. Pokud jej vystavíte dlouhodobě vysokým teplotám, může zase přijít o své výživově hodnotné látky. Nikdy jej neohřívejte v mikrovlnné troubě!

Tip: Také včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách! Pokud směsí medu a pylu chcete „vylepšit“ například muffiny či brownies, využijte ji na zdobení.

5. Zkrystalizovaný med je známkou kvality

Nemějte obavy, když začne med krystalizovat. Není to známka „zkažení“, jedná se o přirozený proces, který vás nemusí znepokojovat – naopak, jde o důkaz, že se jedná o kvalitní produkt. Pouze akátový med může zůstat tekutý déle než rok, ostatní typy medů postupně mění konzistenci a „cukernatí“. Je-li med dobře skladován, nemůže se prakticky zkazit. V minulosti dokonce sloužil pro konzervaci potravin. Nakládalo se do něj ovoce i ořechy. A staří Egypťané do něj dokonce „nakládali“ těla zesnulých – využívali totiž med při balzamování.Tip: Pokud chcete zkrystalizovaný med rozpustit, aby byl tekutější a dal se s ním například lépe sladit čaj, můžete jej vložit do vodní lázně o teplotě do 50 °C.