RESTART TĚLA I MYSLI SE ZUZICOU

3. DÍL : Změňte své držení těla a zlepšíte si náladu!

V novém seriálu vám Zuzana Rybářová pomůže zbavit se bolestí i stresu. Naučí vás, jak správně dýchat, při ukázce jednoduché meditace zklidníte hlavu a pomocí návodného cvičení zjistíte, jak získat více energie a dělat to, co vás baví. Zároveň se ale naučíte správně nastavit své tělo, aby nebolelo a získáte manuál, se kterým budete sedět, stát, chodit a hlavně žít mnohem veseleji a spokojeněji.

Špatné držení těla může být původcem mnoha bolestí. Tím, že se naučíme držet ho správně, se jich zpravidla poměrně rychle zbavíme. Věděli jste ale, že držení těla má vliv i na naši náladu? Naše psychika a fyzično jsou propojeny. Pokud tedy chceme být spokojenější, narovnejme se, napřimme hlavu, zvedněme oči a zkusme se usmát. Dost možná se začnou dít zázraky hned…

Schválně si to vyzkoušejme – několikrát denně si uvědomme polohu svého těla a jak se v ní cítíme. Kolikrát za den se tak přistihneme při tom, že jsme skrčení, ohnutí, máme kulatá záda, zborcená ramena k hrudníku, hlavu svěšenou mezi nimi, plíce se nemohou pořádně naplnit při nádechu vzduchem…

A víte, co? Vezmeme to pěkně od podlahy, tedy lépe řečeno od chodidel. Právě opora v nich je totiž pro naše tělo zcela stěžejní. Když je správně nastavíme, zajistíme našemu tělu stabilitu a správné držení díky kloubům (zejména kolen a kyčlí), které musí být ve správných osách. A jak na to? Pojďme si to vyzkoušet:

1. Nastavíme chodidlo

Postavíme se, roztáhneme prsty hezky od sebe a co nejvíce do dálky a soustředíme se na palcový a malíkový kloub a zevní hranu paty a do těch se opřeme. Uvědomíme si, jak se vytvořila krásně klenba na chodidlech, váha těla se přenesla doprostřed plosky. Srovnáme si kolena tak, aby směřovala mezi 2. a 3. prst na chodidle a necháme je jemně uvolněné, aby mohla pružit.

2. Dáme pánev do neutrálu

Uvolníme svaly na stehnech i hýždích a nastavíme si pánev, aby byla v neutrální pozici – ani předsazená, ani vysazená (zkontrolujeme si ji tak, že si nastavíme horní kyčelní trny do stejné výšky – no, jen si na ně sáhněte, stačí si dát ruce v bok a malinko sjet dolů na horní část kyčlí).

3. Hrudník a pánev jsou v jedné ose

Břicho a hrudník jsou rovněž uvolněné, neprsíme se, necháme hrudník ve zrelaxované pozici. Představíme si, že břicho je s hrudníkem propojené a hrudník se jakoby nadnáší nad pánví, ve stejné úrovni. Ramena jsou uvolněná, lopatky míří do široka, jakoby do zadních kapes u kalhot.

4. Vytáhneme se nahoru

Teď se můžeme krásně napřímit. Vytáhneme se ještě v krční páteři nahoru (mně pomáhá, když si představím, že mám “elfí” uši, vytáhnu se za nimi a temenem odtlačuju strop).

5. Soustředíme se na svůj gravitační střed

Teď si uvědomíme gravitačn  střed našeho těla. Nachází se uprostřed spodní části břicha, asi čtyři centimetry pod pupíkem, mezi přední břišní stěnou a páteří. Pomocníkem nám může být náplast, kterou si na toto místo nalepíme.

Zkusme se zaměřit na toto místo a zapojit ho (pro zjednodušení můžete vyzkušet moji vychytávku a říct si kouzelnou hlásku “G”) než se pustíme do jakéhokoliv pohybu – kdykoliv se pro něco natahujeme, něco pokládáme, když vaříme, čistíme si zuby, vstáváme ze židle, při chůzi anebo i při stoji – tady se soustředíme na střed těla s vahou rozloženou rovnoměrně na obou chodidlech. Uvidíte, že pohybovat se pak budeme s mnohem větší dynamikou a zároveň stabilitou, protože celé naše tělo bude propojené.

6. Nitrobřišní tlak zajistí stabilitu

Zvýšíme malinko nitrobřišní tlak (třeba tak, že se nadechneme hezky do bránice, celého břicha až do třísel a nakonec i do beder), uvědomíme si stabilitu a z ní vytáhneme celý hrudník jako by se nadnášel nad pánví.

Základ je malý krok a odraz prstů

Můžeme přenést váhu dopředu na prsty a dozadu na paty a můžeme směle, poprvé a správně vykročit. Děláme krátké kroky, tak, aby vyvážily pomyslný pád těla – umožní, že se pánev co nejvíce udrží v neutrální pozici, nezatíží se tolik stehna a zapojí se více prsty. Našlápneme vždy nejprve na patu (na její zevní hranu), pak zatížíme plosku a nakonec přeneseme váhu na prsty, které se lehce zapřou do země a připraví se na odraz. Hlídáme si, že jsme napřímení v kyčlích. Došlap je tichý, lehounký.

Můžeme se rozejít rychleji a při každém došlapu si uvědomíme, že noha zabírá dozadu, jako bychom chtěli zem pohladit a to pošle naše tělo dál dopředu. Nedáváme nohu příliš dopředu, ale jen ji lehce položíme před tělo, přeneseme váhu a uděláme krok.

A každým krokem je dobré si (minimálně z počátku) hlídat kontakt se zemí a zároveň vnímat, jak se páteř s každým krokem napřimuje… Ze začátku vám to možná přijde náročné – na mě na prvním větším výletě celá rodina pořád čekala, než se mi chůze zautomatizovala, ale trocha té pozornosti rozhodně stojí za to.

Úsměv mění naše emoce

A víte, co nám okamžitě zaručí nejen lepší držení těla, ale i náladu? Úsměv! Tak jako dokážeme ovlivnit držením těla naši psychiku, stejně je to i s úsměvem. Výzkumy dokazují, že nám stačí na chvilku roztáhnout koutky úst do široka a změní se naše emoce. Odborníci proto vřele doporučují využít jakékoliv příležitosti, kdy se usmát můžeme, protože to má blahodárné účinky na naše tělo – snižuje se nám krevní tlak, posiluje imunitní systém, uvolňují se látky utišující bolest (endorfin) a působící jako antidepresiva (serotonin). Úsměv na tváři nás okamžitě sebevědomě napřímí a podle vědců nám ubere až několik let!

O autorce: Zuzana Rybářová pomáhá lidem od bolestí zad a stresu. Je pohybovou specialistkou, vystudovala metodu DNS, kterou založil a neustále vyvíjí profesor Pavel Kolář, Fitness základ, Bodystyling ve Škole fitness profesionálů FISAF.cz a absolvovala mnoho školení a kurzů zaměřených na bolesti zad a stres. Pořádá celodenní workshopy Restart těla i mysli, přednáší o zdravém životním stylu, vede živé i online lekce cvičení. Na webu Zuzica.cz píše o novinkách, které zkouší na vlastní kůži (a především záda). A vy si s ní můžete hned zdarma vyzkoušet Relaxaci pro tělo i hlavu ve videu, které pro vás odemkla.