RESTART TĚLA I MYSLI SE ZUZICOU

1. DÍL : Naučte se dýchat správně: zbavíte se bolestí i stresu!

V novém seriálu vám Zuzana Rybářová pomůže zbavit se bolestí i stresu. Naučí vás, jak správně dýchat, při ukázce jednoduché meditace zklidníte hlavu a pomocí návodného cvičení zjistíte, jak získat více energie a dělat to, co vás baví. Zároveň se ale naučíte správně nastavit své tělo, aby nebolelo a získáte manuál, se kterým budete sedět, stát, chodit a hlavně žít mnohem veseleji a spokojeněji.

Dokud dýcháme, žijeme. Pokud se ale naučíme dýchat správně, budeme žít déle a spokojeněji. Správné dýchání totiž podle vědců dokáže naše tělo zbavit mnohých bolestí a umí rychle ulevit i od starostí. Tak se nadechněte a jdeme na to!

Ke zkoumání dýchání mě dovedly bolesti zad, které zapříčinila vyhřezlá plotýnka, ale také stres. Vyzkoušela jsem mnoho metod a věřím, že bolestí mě nakonec zbavily právě ty, které se zaměřují na správné dýchání. Protože to je tou nejlepší masáží a tím nejlepším cvičením nejen pro naše tělo, ale i hlavu.

Schválně se na chvíli zastavte, zavřete oči a vnímejte, jak dýcháte. Kde dech cítíte? Jsou vaše nádechy hluboké, mělké, krátké nebo dlouhé? Zkuste svůj dech prohloubit a prodloužit. Důkladně se nadechněte a stejně důkladně vydechněte. Nadechněte se nosem a vydechněte ústy. S nádechem se naše tělo aktivuje, naplňuje se kyslíkem a s výdechem se pročišťuje a zbavuje toxinů. Pětkrát to zopakujte se zavřenýma očima. Pak je otevřete a uvědomte si, jak se cítíte. Jako by svět kolem na chvíli nebyl…

Několik klidných nádechů a výdechů nás dokáže rychle zbavit napětí. A nejen to: intenzivní dýchání podle vědců snižuje práh bolestivosti až o polovinu, namožené svaly se při něm okysličí a uvolní, zajistí nám víc kyslíku a donutí buňky k intenzivnější činnosti. S nadsázkou by se dalo říct, že správným dýcháním se zbavíme bolestí, stresu a ještě omládneme. Tak co říkáte, nezaslouží si dýchání trochu pozornosti?

Zajímavé přitom je, že když se narodíme, umíme dýchat správně. Prostě se narodíme s tím, že to umíme a hotovo. Dýchání bereme jako samozřejmost. Abychom ale naše tělo zásobili potřebnou dávkou kyslíku, musíme se nadechnout každý den minimálně 20 000 krát!

Dýcháme automaticky a nevěnujeme tomu pozornost. Dýcháme pak často tak, jak mnohdy žijeme – rychle a mělce. Právě v rychlosti a hloubce našeho dýchání se totiž odráží náš psychický stav (a potažmo i ten fyzický). Špatné dýchání pak může stát za mnohými zdravotními problémy – od bolestí hlavy, krční páteře, ramen i celých zad (věřte, mám s tím velké zkušenosti…).

Přestaňte dýchat hrudníkem a zbavíte se stresu

Neztrácejme čas a jdeme dýchat správně. Znovu se soustřeďte na svůj dech a uvědomte si, kde ho cítíte – v hrudníku, v břiše nebo až v zádech?

Při každém nádechu si uvědomte, že se zapojuje velké množství svalů. Pokud ale dýcháme špatně, zapojí se špatné svaly, vznikne jejich nerovnováha a zpravidla se nám zhorší držení těla. Poměrně donedávna platilo: Hlavu vzhůru a pořádně vyprsit. Dnes už víme, že tento postoj není správný. Je s ním spojeno horní – hrudní dýchání, které provází neblahé pohybové návyky. S nádechem nám svaly krku zvednou hrudník nahoru, většinou vytáhneme i ramena, bederní páteř se prohne, krční páteř se přetíží. Osa těla se dostane do špatného postavení, protože hlava, ramena, páteř a kyčle už nemohou být krásně nastaveny nad sebou tak, jak je jim přirozené. A takhle stojíme a dýcháme většinu svého života…

Prvním krokem ke správnému dýchání je proto uvolnění hrudníku: Nadechneme se a pomalu ho pouštíme dolů, do zlelaxované pozice. Ramena přitom lehce stáhneme jakoby do zadních kapes u kalhot, hlava je v prodloužení páteře a temenem jakoby odtlačujeme strop.

A jdeme dál! Hlavním nádechovým svalem je bránice – plochý sval, který odděluje břicho a hrudník. Odborníci se proto shodují, že (ačkoliv je více typů dýchání), právě to brániční je zdraví nejvíc prospěšné. Bránice funguje správně do doby, než si sedneme do školních lavic. Pak často většinu života prosedíme, k tomu se přidají nějaké bolesti, stres… To všechno mění postavení našeho těla k horšímu, protože se neustále choulíme. Naše bránice se tím stáhne, zablokuje a nemůže fungovat tak, jak by měla. Aktivovat ji ale můžeme jednoduše správným dýcháním. Tady je návod, jak na to:

1. V sedě nebo ve stoje nejpve uvolníme hrudník, povolíme ramena, hlavu necháme vzpřímenou, jako bychom se dívali někomu do očí.

2. Dáme ruce v bok – palce dáme zezadu pod poslední žebra, ostatní prsty si necháme roztažené na přední straně břicha.

3. Představíme si, že od bránice až po pánevní dno máme válec, který se do všech stran rozšiřuje: zepředu, z boku i zezadu. S nádechem prsty vytlačíme, s výdechem klesnou. Nejvíce se zaměříme na palce – při nádechu je vytlačíme ven, při výdechu klesnou. Uvědomíme si, jak se nám žebra rozšiřují do stran a ten jemný pohyb procítíme až do palců, až do zad.

Zkuste se takto na svůj dech soustředit několikrát za den. Klidně, když se cítíte pod stresem nebo vás začne někde pobolívat… Toto cvičení můžete provádět kdykoliv a kdekoliv – i v metru nebo v autobuse, protože kromě lepšího držení těla (kdy je hlava, hrudník i pánev krásně nad sebou) nikdo nepozná, že cvičíte. A věřte, že naučit se správně dýchat stojí za to. Pokud jsem vás dosud nepřesvědčila, přichází největší lákadlo na konec: správné dýchání nám časem ubere i několik centimetrů v pase!

O autorce: Zuzana Rybářová pomáhá lidem od bolestí zad a stresu. Je pohybovou specialistkou, vystudovala metodu DNS, kterou založil a neustále vyvíjí profesor Pavel Kolář, Fitness základ, Bodystyling ve Škole fitness profesionálů FISAF.cz a absolvovala mnoho školení a kurzů zaměřených na bolesti zad a stres. Pořádá celodenní workshopy Restart těla i mysli, přednáší o zdravém životním stylu, vede živé i online lekce cvičení. Na webu Zuzica.cz píše o novinkách, které zkouší na vlastní kůži (a především záda). A vy si s ní můžete hned zdarma vyzkoušet Relaxaci pro tělo i hlavu ve videu, které pro vás odemkla.