Zážitky už čekají, leťte letos v létě s rodinou na dovolenou

Plánujete letos vyrazit letecky do zahraničí a máte malé děti? Letiště je připravené i na ty nejmenší, pro rodiny nabízí zázemí i nejrůznější služby. Pojďte se podívat, na co se můžete těšit na Letišti Václava Havla Praha a na co se připravit, ať je vaše cestování i v době covidu co možná nejjednodušší.

Zjistit si podmínky pro cestování je základ

Než si koupíte letenku nebo zájezd do destinace, do které byste chtěli během léta vyrazit, nejprve si ověřte, zdali je možné na vaše vytipované místo cestovat. Pokud ano, tak za jakých podmínek a co musíte před odletem splnit. Potřebujete vyplnit příjezdový formulář nebo si zajít před cestou na test na COVID-19? Podmínky do jednotlivých zemí se za poslední rok často měnily, tak si nezapomeňte zjistit, co aktuálně platí, ať se vyhnete komplikacím při odbavení nebo při hraniční kontrole na letišti u nás nebo v cílové destinaci. Všechny důležité dokumenty si pro jistotu také vytiskněte. A nevynechte dostatečně dopředu ani kontrolu platnosti cestovních dokladů. Nezapomeňte, že stejně jako vy, tak i dítě musí mít pro cestu do zahraničí platný cestovní doklad. S propadlým pasem nebo občanským průkazem nepoletíte. Před odletem domů do České republiky je důležité vědět, v jaké kategorii zemí dle rizika se vaše destinace nachází, podle toho totiž zjistíte konkrétní podmínky, které musíte dodržet.

Při balení na nic nezapomenout

Při balení pak musí mít cestující na paměti, jaké věci nepatří do odbaveného zavazadla, a co a za jakých podmínek mohou mít v zavazadle příručním. Veškeré cennosti i elektronika, ale také powerbanky, elektronické cigarety, notebooky či tablety, patří pouze do zavazadla, které si berete s sebou na palubu. Důležité je si také zabalit zvlášť tekutiny včetně kosmetických produktů, ty musí být v příručním zavazadle pouze v jednotlivých baleních o objemu maximálně 100 ml a umístěny do průhledného opakovaně uzavíratelného sáčku o objemu do jednoho litru na osobu. Naopak na dobu letu můžete vzít dětem na palubu letadla dětskou stravu bez omezení. Myslete však na to právě při balení zavazadel a dejte ji někam nahoru, ať ji máte po ruce, abyste svůj průchod bezpečnostní kontrolou urychlili. U bezpečnostní kontroly ji budete muset vyndat kvůli důkladnější prohlídce.

Pobyt na letišti

S různými ochrannými opatřeními žijeme už více než rok, proto vás pravděpodobně nepřekvapí, že i po celém letišti musíte nosit respirátor třídy FFP2, ale i další opatření. Letiště je tak nejen bezpečné, ale zároveň i pro děti velmi zajímavé místo. Přijeďte s celou rodinou dvě až tři hodiny před odletem a pokud budete mít ještě před odbavením dostatek času, dopřejte dětem dostatek pohybu a zábavy než usednete do letadla, kde je možností přeci jen méně. Zahrajte si s dětmi velkoformátové hry (Člověče, nezlob se, šachy či skákacího panáka) v příletové hale Terminálu 2, navštivte letištní výstavu nebo pozorujte ruch na letištní ploše z vyhlídkové terasy.

Cestování s kočárky

Pokud cestujete s vlastním kočárkem, je možné si ho vzít zpravidla až ke dveřím do letadla, kde ho odevzdáte pozemnímu personálu. Doporučujeme se však na konkrétní podmínky přepravy kočárků vaší letecké společnosti zeptat, postupy se i na různých letištích mohou lišit. Další možností je vlastní kočárek odbavit u check-in přepážky a zdarma si půjčit letištní golfový kočárek na celou dobu vašeho pobytu na letišti až do příchodu do gatu. Najdete jich po letišti více než 130 na 15 stanovištích, například v Terminálu 1 je najdete hned za pasovou kontrolou a v Terminálu 2 za bezpečnostní kontrolou.

Připravte se na bezpečnostní kontrolu

Pražské letiště má na Terminálu 2 i speciální průchod bezpečnostní kontrolou pro rodiče s dětmi v kočárku, stačí sledovat symbol vlaštovky. Pokud procházíte letištěm s vlastním kočárkem, je nutné potřeba ho složit a dát ho do rentgenu. Co se týká průchodu bezpečnostním rámem, větší děti procházejí samostatně, s menšími dětmi můžete projít v náručí. Pokud cestujete v době těhotenství, průchodu bezpečnostním rámem se nemusíte obávat. Bezpečnostní rám funguje jako detektor kovů a nevydává žádné nebezpečné záření. Budoucím maminkám ale v případech, kdy na tom trvají, umožníme projít i mimo tento rám. Budete se ale muset podrobit jiným formám kontroly. Pokud jste si zabalili zavazadla správně, bezpečnostní kontrolu projdete bez problémů.

Zázemí pro rodiny po letišti

Na Letiště Václava Havla Praha je vybaveno několika dětskými koutky a prolézačkami, kde se vaše děti spolehlivě zabaví. Najdete je například ve vybraných gatech, ve spojovací chodbě mezi terminály, v prostoru výdeje zavazadel nebo v komerční zóně Terminálu 2. V neveřejné části obou terminálů můžete zdarma využít i speciální místnost pro rodiče s dětmi, která je vybavena přebalovacím pultem, koutkem na hraní, vlastním sociálním zázemím a kuchyňkou s dětskými židličkami a mikrovlnou troubou. Přebalovací pulty jsou také umístěny na většině dámských i pánských toalet ve veřejné i tranzitní části letiště. Na vybraných toaletách najdete také kabinky pro rodiče s dětmi s malým WC a sníženými umyvadly.

Jak to chodí přímo v letadle?

Vzhledem k aktuální situaci nová pravidla nastavily i letecké společnosti. Ta se ale mohou lišit, nezapomeňte tedy číst pečlivě všechny pokyny. Standardně ale budete muset mít po dobu letu zakrytý nos a ústa, zdali to platí i pro vaše dítě, podívejte se na webové stránky aerolinky, se kterou poletíte. Na palubě se navíc vyměňuje kompletně vzduch přibližně každé dvě až tři minuty přes speciální filtry, které zachycují téměř sto procent různých virů. Letadla jsou tak bezpečná a navíc se mnohem častěji dezinfikují. Pro nejmenší děti nabízí některé společnosti i speciální kolíbky na vybraných Svým dětem na palubu kromě zmíněného občerstvení vezměte například oblíbené hračky, knížku, polštářek nebo deku, budou se tak cítit pohodlně a spokojeně až do cílové destinace.

Další tipy na cestování s dětmi

  1. Vysvětlete svým dětem, co je na letišti čeká ještě před příjezdem na letiště. Připravte je na jednotlivé procesy jako je odbavení a bezpečnostní kontrola.
  2. Pro větší jistotu při cestování připravte dětem kartičku s vašimi kontakty, kterou budou mít u sebe, stejně tak označte všechna vaše zavazadla.
  3. Po celém letišti ve veřejné i neveřejné části můžete najít pítka, kde se můžete občerstvit nebo si nalít vodu do lahve zdarma. Navíc tím šetříte i životní prostředí.

Více informací najdete na www.prg.aero